به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از کرمان، نوذر نخعی، معاون بهداشتی دانشگاه و متخصص پزشکی اجتماعی دانشگاه علوم پزشکی کرمان در یادداشتی نوشت: محور توسعه پایدار یک کشور بهبود وضعیت تغذیه مردم آن است، بهبود تغذیه نه تنها به ارتقای سلامت مردم میانجامد؛ بلکه متضمن توسعه اقتصادی یک کشور است.
نشان داده شده است که به ازای هر یک دلار سرمایه گذاری و هزینه در بخش تغذیه، ۱۶دلار بازگشت سرمایه وجود دارد و سودآوری این سرمایه گذاری معادل صنعت جاده سازی و آبیاری است.
امنیت غذایی یا nutrition security به معنای دسترسی به غذای کافی و سالم است که به چهار عامل دسترسی فیزیکی، دسترسی اقتصادی، دسترسی فرهنگی و وضعیت سلامت فرد وابسته است.
به بیان دیگر برای تامین امنیت غذایی لازم است غذای سالم وجود داشته باشد، شخص توان خرید آن را داشته باشد، عادات غذایی وی صحیح باشد و از بدنی سالم برخوردار باشد.
ایمنی غذا یا food safety بر سالم بودن غذا دلالت دارد و برای آنکه غذایی سالم باشد لازم است از مرحله فرآوری و تولید یعنی مزرعه و کارخانه، و به دنبال آن مرحله بسته بندی، عرضه و فروش و درنهایت مرحله آماده سازی توسط مصرف کنندگان به گونهای برنامه ریزی شود که هنگامی که فردی بر سر سفره غذا نشسته و غذا میل مینماید، غذای مصرفی وی کاملا سالم باشد. منظور از سالم بودن غذا این است که غذای مورد استفاده حاوی مواد مضر نبوده و باقیمانده سموم در محصولات کشاورزی، مواد افزودنی و رنگهای غیر مجاز، آلودگیهای میکروبی، انگلی، ویروسی، شیمیایی و رادیو اکتیو نداشته باشد.
غذای ناسالم منجر به ۲۰۰نوع بیماری در انسان میشود که با توجه به اصل غیر قابل اجتناب دهکده جهانی و نقل و انتقالات وسیع مواد غذایی و نیز تغییر الگوی غذای مصرفی، موضوع ایمنی غذا بیش از پیش اهمیت یافته است.
برای آنکه مردم از سالم بودن غذای سر سفره و بشقاب، اطمینان حاصل نمایند لازم است سواد تغذیهای آنان افزایش یابد و به سئوالاتی از این دست پاسخ دادشود؟
۱- مواد سرطان زای غذایی کدامند؟
۲- وضعیت سموم باقیمانده و مواد شیمیایی از قبیل نیتراتها در میوه و سبزی چگونه است؟
۳- شرایط نگهداری غذا در یخچال چگونه است؟
۴- روغنهای سالم و نحوه استفاده سالم از روغنها چگونه است؟
۵- کدام روش پختن غذا سالم تراست؟ مایکروویو، کبابی کردن، دیگ زودپزو...؟
۶- کدام نوع از ظروف یکبار مصرف سالم ترند؟
۷- خصوصیات گوشت قرمز سالم چیست؟
۸- خصوصیات گشوت طیور سالم چیست؟
۹- کدام یک از انواع شیر سالمترند؟
۱۰- حد مجاز مصرف نمک چقدر است و کدام غذاها نمک بیشتری دارند؟
۱۱- آب سالم چه خصوصیاتی دارد؟
۱۲- سالم بودن تخم مرغ را چگونه تضمین نمایم؟
۱۳- اصول ایمنی غذا در منزل کدامند؟
۱۴- نان سالم چه خصوصیاتی دارد؟
۱۵- ضررهای غذاهای فست فود چیست؟